Wednesday, March 22, 2006

Tyhmät luennot pilaavat kaiken, kun kerrankin pääsee vauhtiin

Tänään taas tartuin härkää toisesta sarvesta. Typerät iltapäiväluennot pilasivat syventymiseni, sillä pääsin taas jonkin verran eteenpäin. MacHalen ryhmiä käsittelevästi artikkelista on aiemmin kaikki todistetut teoreemat käyty läpi, ja tänään laskettelin läpi sen alkupuolella esiteltyt perustulokset, jotka olivat jo toki viime syksyn luennoilta tuttuja. Sen lisäksi ehdin jo syventyä artikkelissa esitetyistä todistuksettomista tuloksista ensimmäiseen, ja onnistuin itse säveltämään puolet todistuksesta. MacHale väitti, että kommutatiivisuusfunktio (katso pari ensimmäistä merkintää tästä blogista) R(G) saa arvon 5/8 jos ja vain jos tekijäryhmä G / Z(G) kertaluku on tasan 4. Toiseen suuntaan asia oli helppo: Oletetaan, että | G / Z(G) | on suurempi tai yhtä suuri kuin 5. Tällöin saadaan R(G):lle yläraja (joka yleisesti on ei-kommutatiivisille ryhmille, ja itseasiassa myös renkaille, se 5/8), joka vain murto-osia pienempi kuin 5/8. Tällöin jos R(G) = 5/8, niin on oltava |G/Z(G)| = 4 (jos |G/Z(G)| = 1, niin G on Abelin ryhmä ja tällöin R(G) = 1, lisäksi ko. tekijäryhmän kertaluku ei voi olla missään tapauksessa alkuluku, eli kertaluvut 2 ja 3 voidaan myös pyyhkiä yli. Itseasiassa se ei voi olla viisikään, joten periaatteessa todistuksessani voisin ottaa alarajaksi kuuden, kuten alunperin otinkin, mutta siitä en parissa minuutissa onnistunut vakuuttamaan itseäni ilman laskinta, että saatu yläraja olisi ollut pienempi kuin 5/8). Toiseen suuntaan en väitettä saanut (vielä) todistettua, eli että jos R(G) = 5/8, niin on välttämättä oltava |G/Z(G)| = 4.

(Tuo Z(G) tarkoittaa ryhmän keskusta, eli se on niiden ryhmän G alkioiden joukko, jotka kommutoivat kaikkien G:n alkioiden kanssa).

Jotenkin vasta nyt tämän gradun kanssa leikkiessä on alkanut sisäistämään jotenkin tekijäryhmän käsitteen. Silloin, kun se algebra I -kurssilla keväällä 2003 opetettiin, niin se oli varmaankin kurssin ainoa asia, joka ei minulla painunut mieleen. Algebra II -kurssilla syksyllä 2004 se ei muistaakseni esiintynyt kovin usein, enkä silloinkaan oppinut sitä. Ryhmäteorian kurssilla syksyllä 2005 sitä tarvittiin usein, mutta en oikein tiedä tajusinko edes silloin, mitä se oikeasti tarkoittaa. Ryhmän sivuluokkien muodostama ryhmä. Ei sen pitäisi olla niin vaikeaa, mutta kun se on. Kaitpa se johtuu siitä, ettei se ole niin "konkreettinen" kuin jokin kiva ja helposti käsiteltävä joukko lukuja, joille on määritelty joku laskutoimitus.

5 Comments:

At 9:44 AM, Anonymous Anonymous said...

Eihän ryhmä itsessäänkään ole välttämättä kauhean konkreettinen. Ja eikös tuo tekijäryhmäkin ole varsin samankaltainen kuin "normaali" ryhmäkin? Laskutoimitus on määritelty hyvin luonnollisella tavalla, kuten myös neutraalialkio ja käänteisalkio.

 
At 10:27 AM, Blogger Lord B. said...

Ei, ei ryhmän tarvitse olla "konkreettinen" (ryhmähän se tekijäryhmäkin), mutta "tavallisessa" ryhmässä on vain alkioita, joilla pelataan. Varsinkin jos puhutaan symmetrisistä ryhmistä, tai vaikka Z_p \ {0} -ryhmistä (alaindeksi p on alkuluku) kertolaskulla varustettuna, niin asia on jotenkin selkeä. Alkiotahan ne sivuluokatkin ovat, mutta jostain syystä se on ollut minulle jotenkin vaikea hahmottaa.

Tekijäryhmät eivät ole helppoja muillekaan. Viimeisessä varsinaisessa "gradukokoontumisessamme" (jatkossahan on enää pelkkiä esitelmiä) yksikin jamppa, joka tekee työtään lineaarisista ryhmistä, valitti että GL(2,n) ja SL(2,n) -ryhmät ovat helppoja, mutta PSL(2,n) (joka on eräs SL:n tekijäryhmä) on hankala hahmottaa.

 
At 10:03 AM, Blogger Tuomas Korppi said...

Ainakin minulle tekijäryhmä on intuitiivisesti kaikkein helpointa ajatella yhtäsuuruuden uudelleenmäärittelyn kautta. Ts. G/H ajatellaan otuksena, jonka "alkioita" ovat G:n alkiot, mutta g=g' joss g-g' \in H.

Konkreettisin ja helpoimmin visualisoitava esimerkki tekijäryhmistä lienevät homotopiaryhmät.

 
At 5:22 PM, Blogger Lord B. said...

Punainen Nörtti, enpä ole muuten tajunnut ajatella asiaa noin. Mutta mitä tarkoittaa g-g' tässä yhteydessä? Olen nähnyt ryhmäteoriassa miinus-merkkiä käytettävän ainoastaan puhuttaessa joukkojen erotuksesta (josta tavallisesti käytettäisiin /-merkkiä, mutta kun se voisi sotkeentua juurikin tekijäryhmiin).

 
At 5:46 PM, Blogger Tuomas Korppi said...

Ai niin, oikeana ryhmäteoreetikkona käytät tietysti multiplikatiivista notaatiota, eli g(g')^-1. Me algebralliset topologit kun puuhaamme yleensä abelin ryhmien kanssa ja käytämme additiivista notaatiota (eli ryhmän laskutoimitus on + ja "a plus b:n vasta-alkio" = a-b.)

 

Post a Comment

<< Home