Tuesday, March 14, 2006

Tämän kerran graduryhmästä ja vähän muustakin

Graduryhmä oli tänään. Minusta tuntui taas etukäteen, että olin tehnyt liian vähän töitä. En tiedä, oliko asianlaita niin, ei muillakaan ollut esittää muuta kuin halpoja sanoja vakuudeksi tehdystä työstä. Kuitenkin tässä pitäisi tehdä kovasti töitä, huhtikuussa kun pitäisi pitää esitelmäkin omasta aiheesta. Olin käynyt täksi kerraksi kyllä jo käytännössä sen minun pääartikkelissani esitetyt todistukset (sehän sisältää paljon myös todistamatonta materiaalia, johon pitäisi paneutua), joskin yksi käytetty aputulos oli jäänyt epäselväksi. Olen erittäin tyytyväinen ohjaajavalintaani, sillä kokoontumisen jälkeen menimme hänen toimistoonsa miettimään yhtä kohtaa. Se ei ollut kovinkaan hankala kohta loppujen lopuksi, mutta minua ilahdutti huomata, että edes professorismiehille ei kaikki asiat olekaan niin itsestäänselviä, vaan siinä meni joku 10-15 minuuttia mietiskellessä, ja lopulta saimme (hän sai) halutun tuloksen irti.

Hieman gradua sivuten iltapäivällä oli matemaattisten tieteiden laitoksen jatko-opintoiltapäivä. Sinne saapui henkilökunnan ja jatko-opiskelijoiden lisäksi viitisentoista (?) perustutkinto-opiskelijaa, paljon sellaisia joiden arvelinkin olevan kiinnostuneita jatko-opinnoista. Minä heidän mukanaan. Kaksi tuntia siellä kului, saimme kahvia ja leipiä. Olen entistä vakuuttuneempi, että haluan jatko-opiskelijaksi tekemään väitöskirjaa, ja mitä todennäköisimmin lisensiaatintyötä siinä sivussa. Yllätyin, kun sain tietää, että meillä jatko-opiskelijaksi pääsee kuka tahansa FM-tutkinnon suorittanut (minusta (vanhentunut) opinto-oppaani väittää toista), mutta että jos haluaa hoitaa rahoituksen vaikkapa ryhtymällä assistentiksi, niin pitää olla hyvää opintomenestystä takana. Oikeastaan tuo rahoituspuoli onkin ainoa, joka koko jutussa arvelluttaa, mutta periaatteessa senkään ei pitäisi olla ongelma (tai sen ei saa antaa olla ongelma). Oloni oli jotenkin tärkeä, kun tilaisuuden lopuksi esiteltiin lyhyesti laitoksen tutkimustyötä, ja vaikka ryhmäteoriasta ei kai mitään erityistä ryhmää olekaan olemassa, niin paikalla ollut graduryhmänohjaajamme mainitsi meidät (kaikki nimeltä). Olen tietysti turhamainen, ja pelkkä gradunväsääjä. Mutta ajattelin, kuinka hienoa olisi olla osana tutkimusryhmää, tutkimusyhteisöä. Ja kuinka hienoa olisi olla tutkija.

4 Comments:

At 8:32 AM, Blogger lordselibacy said...


Olen entistä vakuuttuneempi, että haluan jatko-opiskelijaksi tekemään väitöskirjaa, ja mitä todennäköisimmin lisensiaatintyötä siinä sivussa. Yllätyin, kun sain tietää, että meillä jatko-opiskelijaksi pääsee kuka tahansa FM-tutkinnon suorittanut (minusta (vanhentunut) opinto-oppaani väittää toista), mutta että jos haluaa hoitaa rahoituksen vaikkapa ryhtymällä assistentiksi, niin pitää olla hyvää opintomenestystä takana. Oikeastaan tuo rahoituspuoli onkin ainoa, joka koko jutussa arvelluttaa, mutta periaatteessa senkään ei pitäisi olla ongelma (tai sen ei saa antaa olla ongelma).


Noh, onnea valitsemallesi tielle.

Kannattaa muistaa lord selibacyn varoitukset, silloin kun täytät 40 vuotta ja elät kaikin tavoin vieläkin ilman naista. Sanon tämän tosissani!!

En tiedä kelan menettelytavoista, mutta jos jatko-opiskelija on opiskelija, niin ei sitä työttömyyskorvausta heru. Vaikka ei olisi mitään tuloja. (en tiedä saako jotain toimeentulotukea tai vastaavaa, tuskin sillä sosiaaliturva on tarkoitettu yhteiskunnan ulkopuolelle pudonneille, eikä fiksuille jatko-opiskelijoille)

Tähän sopii huomauttaa, että "amis se vaan tienaa enemmän", vaikka olisi työtön :-D

 
At 10:43 AM, Blogger Lord B. said...

Elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin naiset.

Ja joo, ei kait siitä työttömyyskorvausta saa, mutta toimeentulotukea luulisi saavan - ainakin yhtenä kesänä sain, kun sain niin huonon kesätyöpaikan, opintolainat oli nostettu ja niin pois päin. Jos en assariksi tai tutkijakoulutettavaksi pääse, niin pitäähän minun kai sitten töitä hakea kuitenkin, vaikkapa illoiksi sinne MacDonaldsiin 16-vuotiaiden seuraksi ("mä oon töis et pääsen festareil ens kesänä ja maksettuu isoveljelle et se hakee mulle kaljat... mitäs sä teet? - No minä olen töissä rahoittaakseni jatko-opinnot, tutkin kompaktien puoliryhmien hajotelmia (hatusta vedetty aihe)...")

Sehän on kyllä tiedetty, ettei yhteiskunta (teki mieli sanoa sossuämmät, mutta jätetään nyt sanomatta, kun ei ole tässä blogissa tarkoitus provoilla näillä) tue opiskelijuutta, ja varmaankin varsinkin jatko-opiskelu korkeakoulussa on erittäin ei-toivottua, koska siten ei mies ole tienaamassa rahaa jota tyttöystävät voisi riistää, eikä mies tällöin ole varsinkaan seksikäs lippisamis ;-)

Mutta joka tapauksessa toivon ja uskon, että rahoitus on vain järjestelykysymys, ja jos ei natsaa, niin voihan sitä hetkeksi mennäkin jonnekin töihin, parannella arvosanoja niin kauan että pääsee assariksi haluamaansa paikkaan; täällä ei kai ryhmäteorialla ole mitään erityisiä perinteitä, varsinkin kun meidän graduryhmä mainitaan meidän laitoksen ryhmäteorian "tutkimusryhmänä", niin ei hyvältä vaikuta. Pitäisi varmaan varautua siihen, että se on lähtö Turkuun tai Helsinkiin, jos ei halua analyysiin syventyä tai ottaa jotain tylsää, käytäntöön sovellettavaa tutkimuskohdetta ;-)

 
At 10:45 AM, Blogger Lord B. said...

Voisihan minun jatko-opiskelijuutta pitää myös testinä, onko mahdollista löytää tyttöystävää ja olla jatko-opiskelijana samaan aikaan :)

(eli väite siitä, että elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin naiset, ei tarkoita sitä, etteikö minua kiinnostaisi tyttöystävän löytäminen).

 
At 4:41 PM, Anonymous Anonymous said...

Pitäisi varmaan varautua siihen, että se on lähtö Turkuun tai Helsinkiin

Jos oikeasti haluat tehdä hyvän väitöskirjan ryhmäteoriasta, täytyy tutkimusryhmä etsiä Suomen rajojen ulkopuolelta.

Minusta kannattaa ennemmin valita hyvä tutkimusryhmä kuin jokin yksittäinen mielitutkimusaihe. Itse opin tämän ns. kantapään kautta.

 

Post a Comment

<< Home