Tuesday, February 07, 2006

Toinen kokoontuminen

Tänään kokoonnuimme tosiaankin pienemmällä porukalla - meidät on siis jaettu kahteen ryhmään, ja yksi ryhmä kokoontuu aina joka toinen viikko ja toinen ryhmä niiden välissä joka toinen viikko - ja meille selitettiin hieman gradun rakenteesta. Pitää olla tiivistelmä, johdanto, perustulokset ja päätulokset, sekä lähdeluettelo. Jälkiviisaasti ajatellen sehän on selvää. Meille esiteltiin parin vuoden takaista ryhmäteoriaa ja sen sovelluksia (tässä tapauksessa salausmenetelmiä) käsittelevää gradua. Noin 50-sivuinen, ja olettaisin, että siitä oli lohjennut ihan hyvät arvosanat, kun sitä kerta meille näytettiin.

Sitten jokainen sai raportoida ryhmälle, mitä on saanut aikaan. Hieman laiskoina olimme ehkä olleet, ehkä, joillakin mittareilla mitattuna. Itse julistin, että MacHalen artikkeli oli kuin olikin kiinnostava, ja että teen graduni liittyen ei-kommutatiivisten ryhmien kommutatiivisuuteen. Näin ollen saan käsitellä tarkemmin ainakin konjugointiluokkia ja niiden määrää, ne kun ovat aika tärkeässä osassa kommutatiivisuutta tarkastellessa: MacHalen artikkelissa esiteltiin eräänlainen "kommutatiivisuusmitta", jolle todistetaan tulos, joka antaa sille ylärajan, joka riippuu suoraan konjugointiluokkien lukumäärästä. Samassa graduseminaarissa, tosin toisessa ryhmässä, eräs jamppa tekee gradunsa konjugointiluokkiin liittyen, ja Herra Ohjaaja ehdottikin, että voisimme jossain määrin tehdä yhteistyötä, kun kerta aiheemme ovat ainakin siltä osin päällekkäisiä. Lisäksi joudun leikkimään yksityisetsivää, ja käydä kysäisemässä kirjastossa, josko olisi mahdollista saada käsiin erästä MacHalen artikkelissa viitattua Kalifornian yliopistossa tehtyä väitöskirjaa. Jos se on mahdollista, niin se kuulemma maksaa, mutta siitä täytyy sitten neuvotella ohjaajan kanssa, ja on mahdollista laittaa lainauskulut laitoksen piikkiin. Toisekseen voisin käydä seuraavan parin viikon aikana MacHalen artikkelin läpi kynän ja paperin kanssa ja katsoa, jos Internetistä löytyisi asiaan keskeisesti liittyvää materiaalia.

Ohjaaja lupasi myös lähettää sähköpostia MacHalelle tiedustellakseen, josko aiheesta olisi mielenkiintoisia artikkeleja, joita voisin sitten hyväksikäyttää mitä häikäilemättömimmin. Ehdin jo hieman toivoa, että aiheen tienoilta olisi oikeita kirjojakin, mutta Ohjaajan mukaan aiheeni on aika eksoottinen, ettei välttämättä löydy suoraan mitään. Tietysti ryhmäteorian perusteoksista ja vähän syvemmälle menevistä löytyisi varmasti konjugointiluokkiin liittyvää asiaa, mutta näillä näkymin olen artikkelien ja arkaaisten väitöskirjojen armoilla.

2 Comments:

At 8:21 PM, Blogger H-Baari said...

Katsopa löytyisikö täältä mitään mielenkiintoista? http://www.bhargav.com/books/Math/
http://www.bhargav.com/books/Lecture_Notes/

 
At 8:25 PM, Blogger Lord B. said...

(yritetäänpä uudelleen)

Kiitokset linkeistä! Pitää tutkailla tarkemmin noita sivuja; Vaikka sieltä ei graduani silmälläpitäen löytyisikään mitään uutta, niin varmasti löytyy paljon muuta mielenkiintoista materiaalia!

 

Post a Comment

<< Home